Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In primul rand, persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a realizat in anul respectiv o cifra de afaceri inferioara plafonului de 2.250.000 lei, aplica acest sistem incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul.
Pentru aplicarea acestui sistem, persoana impozabila este obligata sa depuna la organul fiscal competent formularul cod 097, prin bifarea casetei de la sectiunea I "Felul notificarii", pct. 1 "Notificare de intrare in sistem", pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a realizat o cifra de afaceri sub plafonul de 2.250.000 lei.
In al doilea rand, persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent conform prevederilor art. 153, aplica acest sistem incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.
Persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul unui an calendaristic nu iau in calculul cifrei de afaceri valoarea operatiunilor economice realizate in perioada de aplicare a regimului special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal.
3) daca in cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei, aceste sistem se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.
In situatia in care persoana impozabila nu a aplicat sistemul de incasare, desi avea aceasta obligatie conform prevederilor alin. (11) ale art. 156^3, pentru perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu de catre organele fiscale competente in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA, suporta urmatoarele consecinte fiscale in situatia in care nu a achitat facturile furnizorilor/prestatorilor sau nu a incasat facturile emise pe numele cumparatorilor/beneficiarilor:
- in ceea ce priveste achizitiile: dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor/prestatorilor se amana pana in momentul in care facturile furnizorilor/prestorilor sunt achitate.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- in ceea ce priveste livrarile de bunuri: se aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, fara a beneficia de amanarea platii TVA la incasarea facturilor emise.
Practic, in aceasta situatie, organele de inspectie fiscala stabilesc diferente suplimentare de plata TVA datorita diminuarii dreptului de deducere a TVA reprezentand TVA deductibila inscrisa in facturile neachitate ale furnizorilor/prestatorilor si a mentinerii sumei TVA colectate chiar daca nu s-a incasat in totalitate valoarea facturilor emise.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA la incasare fara secrete. Cele mai simple reguli in 2013Formularul 088 se modifica si va fi gata pana la 1 iulieDeterminarea TVA devenita exigibila: Metoda sutei majorateProcedura de iesire din RO e-Factura este exclusa daca solicitarea de INTRARE IN SISTEM a produs deja efecteNoi conditii de INTRARE IN SISTEMul de impunere pe veniturile microintreprinderilorArticole similare
Factura de reparatii achitata de asigurator. Inregistrari contabile. TVADeclaratii fiscale cu termen in ianuarie 2015. Cand le depunem?Firme care fac autofacturi pentru transporturi efectuate. Monografie contabila necesaraDocumentar fiscal: Aspecte esentiale privind emiterea facturilor fiscaleA fost publicata Legea nr. 196 din 2012 pentru aprobarea OG nr. 15 din 2012Ultimele articole
TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394Aplicarea TVA LA INCASARE. Conditii, termene si erori frecvente in 2025TVA LA INCASARE in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700RO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025Coduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA LA INCASAREArticole similare
Achizitii si servicii din UE. Se mai depun D301 si D390 de firmele care NU platesc TVA?Dividende estimate in anul 2020. Depunere declaratie unica. Studiu de cazSi americanii vor sa isi reformeze sistemul fiscal. Vezi ce planuri are ObamaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta, obtinute in anul 2021, care se declara in Declaratia UnicaNoutati pentru firmele mici. De ce firmele mari nu mai deduc TVA inainte de plataUltimele articole
Cifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroPLAFON TVA. Sumele din vanzarea autoturismelor intra in PLAFONul de 300.000 lei?Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorPersoane fizice care au terenuri de vanzare. Cum se calculeaza PLAFONul TVA de 300.000 leiPLAFON TVA. Cum se calculeaza PLAFONul daca ai activitati scutite fara drept de deducereArticole similare
Ministrul delegat pentru IMM-uri cere stoparea risipei banilor publiciCalcularea impozitului pe profit pentru anul 2021 in cazul aplicarii reducerilor conform OUG 153/2020Calendar ANAF: Obligatii fiscale cu termen la 27 septembrie 2010Dare in plata. Diferente activitate recurenta versus ocazionalaActivitate de cercetare directa. Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normalUltimele articole
CIFRA DE AFACERI. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroDeclaratia D100. Aveti la dispozitie 2 variante pentru corectarea IMCAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?D700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"